***Fotó: profimedia *** A természetes körülmények között termelt élelmiszerek magasabb C-vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, az étcsokoládé pedig különösen gazdag antioxidánsokban. Nem tartalmaz adalékanyagokat és olyan mesterséges növényvédőszer-vegyületeket, amelyek a növénytermesztés során nyilvánvalóan károsítják a környezetet, az állatvilágot és a talajt. |
Tévhitek
Sokan úgy gondolják, hogy a csokievés káros: hizlal, pattanásokat okoz, rontja a fogat, fáj tőle a fejünk. De azt is tudjuk róla, hogy afrodiziákum és depressziócsökkentő szer! A tudósok és a borkedvelők azt mondják, a vörösbor jót tesz, mert a benne található fenolok védelmet nyújtanak egyes szívbetegségek ellen. Kiderült, hogy a csokoládé is tartalmaz antioxidánsokat. Egy 45 grammos tejcsokiba körülbelül ugyanannyi jut a fenolokból, mint másfél deci borba. Az étcsokiban még több antioxidáns van. S ha valaki úgy érzi, hogy a csoki "feldobja", nem téved, hisz a csoki feniletilamint tartalmaz, amely növeli a vérnyomást és a vércukorszintet. Háromszáz vegyület Egy elmélet szerint a csokoládé hatására az agy b-endorfint bocsát ki, és emiatt szeretjük annyira. A csokoládé körülbelül háromszáz ismert vegyületet tartalmaz, többek között serkentőszereket, például metlik-xantinokat: koffeint és teobromint. Fiziolófiai szempontból fontos komponens a hisztamin, a szerotonin, a tripofán, a feniletilamin, a tiramin és a magnézium. Ezek az anyagok persze sok más élelmiszerben is megtalálhatók, de egyik sem olyan finom, mint a csoki. |